Menu
No trobes el que busques? Cerca avançada
facebook twitter pinterest linkedin

Halloween o la castanyada?

Cada any, quan arriben aquestes dates, es planteja un dilema: per què tant rebombori amb Halloween si ja tenim la nostra festa pròpia, la castanyada?

10-10-2022

Halloween o la castanyada?

Editorial Barcanova té la solució perquè tothom quedi content. Podem celebrar la castanyada, explicant als més petits en què consisteix aquesta tradició, i podem tremolar de por amb les històries que tenim preparades per als més grans.

La col·lecció «El Bosc de Colors», amb més de 70 títols diferents, dedica un llibre a la castanyada, amb el text escrit en dues modalitats de lletra (de pal i lligada), per afavorir la lectura autònoma. Explica un història molt habitual quan arriba la tardor: la Sika i en Joan preparen la castanyada i per això compren castanyes calentes a la parada de la castanyera i després van, amb el pare, a comprar moniatos i els ingredients per fer panellets a casa.

Per als més petits, a qui tant agraden els rodolins, la col·lecció «El Petit Univers» ofereix un llibre amb il·lustracions de Marta Montañá, que, a més, els ajuda a aprendre la cançó de la castanyera.

Els monstres també serveixen per esvair les pors, encara que sembli contradictori. I tant la Begoña Oro, pel que fa al text, com l’Ester Garay, pel que fa als dibuixos, ho saben prou bé. La Begoña ha imaginat uns quants relats breus que ajuden els més petits a establir les rutines (ja sigui rentar-se les dents o passar per la banyera) o bé a afrontar els primers dies d’escola, quan es manifesten unes pors que tothom ha tingut.

 

Els lectors i lectores més grans, els que ja busquen els ensurts i necessiten una mica de «canya», es divertiran amb el Halloween acompanyats d’un vampizombillop, una barreja de monstres que provoca sensacions estranyes a l’institut. Es tracta de dos títols una mica esbojarrats que només poden sorgir de la ment d’un guionista com Steven Banks, responsable d’alguns capítols de la sèrie Bob Esponja.

I continuant amb històries estrafolàries, John Kelly en té unes quantes. La seva saga «Hospital per a monstres» la protagonitza l’Ozzy, l’ajudant d’una doctora que treballa amb pacients una mica singulars. Els quatre títols de la sèrie fan petar-se de riure i són els acompanyants més escaients per al vespre del Dia dels Difunts, quan tot és fosc i els ensurts s’amaguen rere cada cantonada.

Una recomanació final, amb pors pròximes, que arriben des de Galícia. Ledicia Costas és la creadora d’un personatge molt especial: l’Escarlatina. Es tracta d’una cuinera del segle XIX, el regal que en Ramon Casas rep a casa seva quan compleix deu anys. Aquest noi vol ser xef, encara que ell, com a regal, havia demanat un curs de cuina. Els personatges no es poden ni imaginar –i els lectors tampoc– l’aventura que els espera.

El nostre blog