Menu
No trobes el que busques? Cerca avançada
facebook twitter pinterest linkedin

Un geni centenari

Gianni Rodari, un dels mestres de la fantasia, va néixer, ara fa cents anys, a Omegna, una petita localitat del nord d’Itàlia.

14-10-2020

Un geni centenari

La seva figura continua creixent, any rere any, i les seves obres s’han convertit en referències ineludibles, no tan sols per als lectors sinó també per a qualsevol persona relacionada amb la literatura infantil.

La seva vida va ser llarga i intensa. Va començar exercint d’educador a casa d’una família de jueus alemanys que havien fugit del seu país; després de la segona guerra mundial va treballar com a periodista a la premsa i més tard a la televisió, sense deixar mai d’escriure per als lectors més joves. Les seves obres, plenes d’un sentit de l’humor que les fa úniques, responen a tots els registres i estils: novel·les, contes, poemes, assajos i, fins i tot, alguna peça teatral. Amb el reconeixement de milions de lectors de diverses generacions i de la crítica de tot el món, els seus llibres es van traduir ràpidament a moltíssimes llengües. Els premis es van anar succeint i Rodari va guanyar, l’any 1970, el considerat «Nobel» de literatura infantil: el Premi Hans Christian Andersen.

Imatge procedent del web dedicat al centenari del naixement de Gianni Rodari.

Gramàtica de la fantasia és una de les seves obres més conegudes, però els títols d’alguns dels seus llibres formen part de l’imaginari col·lectiu: Contes per telèfon, Tirallongues del cel i la terra, Contes escrits a màquina, El llibre dels perquè... El catàleg d’Editorial Barcanova té la sort d’incloure una breu novel·la, dins la col·lecció «Pluja de llibres», titulada Les ensopegades de l’Alícia Paf.

És el relat de les aventures d’una nena molt petitona i curiosa amb un poder d’imaginació extraordinari. Aquesta imaginació sense límits farà que aconsegueixi fer coses màgiques, com ara caure dins les pàgines d’un llibre, on trobarà personatges de contes populars, o quedar empresonada dins les valves d’una petxina. Les històries que protagonitza l’Alícia són un exemple clar de la capacitat de Gianni Rodari de crear relats i elements fantàstics a partir d’altres d’existents, i de convidar el lector a trobar nous mons i nous significats a elements quotidians i reals per aconseguir resultats inesperats i sorprenents. La seva aportació a la literatura infantil i juvenil ha estat molt important, ja que ha contribuït a la renovació d’aquest gènere, amb la introducció de temes nous i la presència de dos elements molt importants: l’humor i la fantasia.

Aquesta història, per a infants a partir de 8 anys, està il·lustrada per Montse Ginesta.

Sección

¿Te gustaría saber más sobre este libro?

Ir a la ficha

El nostre blog