Menu
No trobes el que busques? Cerca avançada
facebook twitter pinterest linkedin

«Missió Planeta» i l'Agenda 2030

L’any 2015 les Nacions Unides van proposar els Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030 (ODS a partir d’ara), la popularment coneguda Agenda 2030.

30-09-2020

«Missió Planeta» i l'Agenda 2030

Aquesta ambiciosa proposta de 17 objectius a complir abans de la pròxima dècada inclou, a grans trets, la fi de la pobresa i la fam, la promoció del benestar i la salut, l’educació de qualitat, la igualtat de gènere, el sanejament ambiental i energètic, el treball digne i el creixement econòmic, la reducció de les desigualtats, les ciutats sostenibles i el consum responsable, la lluita contra el canvi climàtic, la preservació de la vida submarina i terrestre, la promoció de la pau i la justícia i l’establiment d’aliances per aconseguir aquests objectius. Com podeu veure, es tracta d’objectius orientats a l’acció, concisos, fàcils de comunicar, limitats en nombre i universalment aplicables a tots els països, tenint en compte les diferents realitats i els diferents nivells de desenvolupament.

A Catalunya s’ha començat a treballar des del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible i el Govern ha acordat establir 920 compromisos per assolir els 17 ODS. D’aquests compromisos, 810 són per assolir a Catalunya i 110 són gestionats des de Catalunya amb impacte arreu del món.

Són objectius programàtics, acordats de forma interdepartamental. Els 13 departaments de la Generalitat han participat activament durant 13 mesos (reflectint la transversalitat dels ODS) en la seva elaboració. Però, com ja sabem, històricament mai no ha estat fàcil implementar mesures tan ambicioses en una societat tan complexa com la nostra. Per això cal tot l’ajut possible, en tots els àmbits imaginables.

A Barcanova sempre hem defensat un projecte educatiu i cultural arrelat a la realitat i permeable als canvis i les noves necessitats de la societat catalana, i no podem fer altra cosa que donar suport a l’Agenda 2030 amb la publicació de la sèrie «Missió Planeta». La col·lecció, que actualment consta de quatre títols, tracta els objectius de l’Agenda 2030, un en cada llibre, de manera amena i entenedora, i està pensada per a lectors i lectores a partir de 6 anys.

Com és la teva energia?

D’on ve l’energia necessària per tenir llum a casa, per fabricar uns pantalons o per utilitzar el mòbil? Sabies que l’energia es pot aconseguir d’una manera neta o d’una manera que contamini menys? Quines conseqüències té la manera de consumir-la? Tots podem fer coses per cuidar el nostre planeta. Què pots fer tu? Descobreix idees per consumir energia d’una manera més sostenible.

Escombraries i més escombraries

Què passa amb les coses que llencem a les escombraries? Per què és important consumir de manera responsable? Tots podem fer coses per cuidar el nostre planeta, la casa on vivim, i intentar deteriorar-les el mínim possible. Què pots fer tu? Descobreix idees per reduir el consum, reutilitzar i reciclar millor.

Què mengem?

Sabies que la malnutrició afecta moltes persones al món? Per què hi ha gent que passa fam? I per què hi ha aliments de mala qualitat que no proporcionen els nutrients necessaris? És important saber d’on provenen els productes que mengem. Què pots fer per estar informat sobre aquesta qüestió? Descobreix idees per alimentar-te de manera sana i sostenible.

Salvem els oceans

Sabies que els oceans ocupen tres quartes parts de la superfície del nostre planeta i que són fonamentals perquè la Terra sigui habitable? A més, són la casa de moltíssimes espècies. Però els estem destruint... Què podem fer per millorar aquesta situació? Descobreix idees per protegir els oceans i procurar que la Terra sigui un lloc sostenible.

Sección

Temas

Ciencia

¿Te gustaría saber más sobre este libro?

Ir a la ficha

El nostre blog