Menu
No trobes el que busques? Cerca avançada
facebook twitter pinterest linkedin

Escriu la teva pròpia història

La maledicció de les bruixes és la nova novel·la de Jordi Folck, una reivindicació històrica de les dones acusades falsament de bruixeria, i que a Catalunya han estat moltes.

 

25-10-2021

Escriu la teva pròpia història

Coincideix amb el quart centenari d’un procés ignominiós que es va produir entre els anys 1617 i 1621, quan va tenir lloc, a Catalunya, un dels episodis històrics més silenciats: l’execució, a la forca o a la foguera, de 400 dones acusades de bruixeria. Després d’un temps de males collites, calamarsades, gebrades i pluges intenses, calia cercar culpables. Si eres dona, sola, o vídua, i a més remeiera o llevadora, i algun home pressentia que li volies fer ombra, o si, tal vegada, havies llançat alguna maledicció innocent a alguna veïna,  era molt possible que fossis denunciada, jutjada i executada a la forca. Ho seran més de 1.000 dones al llarg de la història i a Europa 200.000.

Aquesta esperada novel·la de Jordi Folck és una crida a l’aventura, en què el lector escull el camí a seguir en un homenatge a la sèrie «Escull la teva pròpia aventura». Segons l’autor, «es tracta de compartir una lliçó d’història que arriba des del joc, del gust per escollir un capítol o un altre, segons les pròpies decisions, però sempre amb la intenció de donar testimoni –per part de sis dones descendents de les acusades– d’allò que va passar a casa nostra i que l’exposició "Per bruixa i metzinera" ens ha permès de recuperar, conjuntament amb la investigació del doctor Pau Castell».

El llibre, que ni parla de malediccions –però sí de càstigs–, ni de bruixes –però sí de dones–, s’uneix a una sèrie d’actes de desgreuge i homenatge a les 400 dones executades en tota la geografia comarcal i al manifest que, des de la revista Sàpiens, s’ha engegat aquest any. Jordi Folck demana que escoles i instituts exigeixin, a historiadors i a editors, la recuperació d’aquest episodi d’infàmies i la seva inclusió en els llibres de text per visibilitzar l’empoderament de la dona i facilitar l’estudi dels mecanismes de poder que permeten, encara avui, culpabilitzar innocents per raons de sexe o d’orígens.

La maledicció de les bruixes  és un llibre que ens convida a fer un viatge interior per connectar amb nosaltres mateixos, i amb les nostres pròpies pors, per saber què s’amaga en el més profund del nostre cor.

Sección

12-anys

¿Te gustaría saber más sobre este libro?

Ir a la ficha

El nostre blog